Sunday, April 15, 2012

Ma leian su, Sky


Oma hingesugulase leidmine pole kunagi varem nii ohtlik olnud.

Sky’l on salajane minevik. Matnud tõe oma traumaatilise lapsepõlve kohta sügavale sisimasse, on ta müsteerium isegi endale.
Uues koolis alustades silmab ta esimesena Zedi. Poiss kõmbib koridorides kui jumalasarnane olend surelike seas. Sky on rabatud, kui poiss tema vastu huvi tunneb, aga Zedi ja Sky jaoks on nende suhtes rohkem kaalul, kui tüdruk esialgu aru saab.

UPDATE: Jalutasin täna Rahva Raamatus ja märkasin, et teine osa on tõesti eesti keeles ilmunud, kõigile soovijatele, kes selle postituse all on kommenteerinud, siis teadke, et on küll võimalik seda endale poest soetada ning tõenäoliselt ka juba raamatukogudest laenutada. Mõnusat lugemist :)

Võib-olla on asi selles, et lugesin raamatut eesti keeles ja pärast seda, kui pikema perioodi jooksul olen lugenud vaid inglise keeles, tunduvad eestikeelsed raamatud kuidagi naljakad. Mitte tõetruud. Või.. Ma ei oskagi seletada. Igal juhul on lugedes hoopis teistsugune tunne. Joss Stirlingi triloogia esimene osa „Ma leian su, Sky“ jõudis minu lugemisvaramusse esiteks goodreadsi tõttu ning teiseks raamatu imeilusa kaanekujunduse tõttu. Kusjuures triloogia koosneb kolmest raamatust, mille igas osas on erinevad tegelased v.a. Benedicti vennad vms.

Peategelaseks on tüdruk, kelle vanemad olid savandid ja kes üksteist oma võimetega surmasid. Tegelikkuses pole savantide anded eluohtlikud (kui neid sel eesmärgil ei kasutata), kuid igal savandil on nö teine pool, mis tema võimeid tugevdab ja nad justkui tervikuks ühendab. Sky puhul on selleks Zed. Sky ema ja isa polnud teineteise hingeleidjad ning kui tüdruku ema enda oma leidis, puhkes tüli, millest kumbki eluga ei väljunud. Sky elas kuni oma praeguste vanemate juurde kolimiseni pärisema õe ja tema narkodiilerist elukaaslasega ning see oli üsnagi traumatiseeriv, seetõttu on Sky ka tagasihoidlik ja omanäoline ning pole oma võimetest teadlik kuni Zediga mõtete vahetamiseni. Sealt edasi saab alguse sündmuste karussell, mis paneb pea ringi käima ning südame kloppima ja millelt on ka parema tahtmise juures raske maha hüpata.

Raamat polnud nii kaasahaarav, kui mulle oleks meeldinud, samuti ei saanud ma kohe savantidest ja nende võimete ulatusest aru. Arvasin, et nad suudavad vaid mõtteid lugeda, tulevikku näha ja seeläbi ka midagi võib-olla ennustada ehk siis midagi nagu mustlastele sarnast, aga ei, tuleb välja, et igaühel neist on erilised võimed nagu näiteks tulevikunägemine, emotsioonide mõjutamine, tervendamine jne ja lisaks sellele suudavad nad mõtete kaudu üksteisega rääkida, tavainimestele pilte edastada ja asju lennutada (näiteks sidruneid söögitegemise käigus ja kahvleid lauda kattes).

Kui loen tavaraamatuid (ehk siis mitte e-raamatuid), annan neid vahel ka teistele pereliikmetele ja tuttavatele lugeda. Ning erinevalt minu vastakatest tunnetest meeldis see teistele väga, olles veidi erinedes mõtte- ja kirjalaadiga mõnest teisest sarnasest teosest.Maitsed on erinevad ja kindlasti on lisaks ilusale kaanekujundusele ka sellest teosest võimalik mõni hea moraal kõrva taha panemiseks välja noppida. Mul polegi midagi halba öelda, lihtsalt see raamat polnud nii särav, kui oleksin lootnud.

Hinne: 2/5.

Lugemisjärjekord:
  1. "Ma leian su, Sky"
  2. "Finding Phoenix"
  3. "Seeking Crystal"

4 comments:

  1. tere, kust sa selle raamatu ingliskeelsena leitsid , tahaks ka ingliskeelset aga ei tea kas eesti poodides on ja kas järgmine osa on eestis olemas ?

    ReplyDelete
  2. Hey! Mm.. Mina isiklikult laenutasin raamatukogust eestikeelse versiooni (avastasin just, et olen kogemata reviews eestikeelsena asemel ingliskeelsena kirjutanud, viga parandatud nüüd ;)), aga ma uurisin ja Rahva Raamatust saab tellida ingliskeelset versiooni e-poest (aga seal lisandub vist see kohaletoimetamise tasu ka, siit saad uurida muidu: http://pood.rahvaraamat.ee/raamatud/finding_sky/642069).

    Muidu mina tellin oma raamatud muidu siit (kui pole e-raamatud): http://www.bookdepository.com/search?searchTerm=joss+stirling&search=search - siin on kvaliteetsed tooted, kohaletoimetamistasu puudub ja suhteliselt soodsad hinnad arvestades, et igal pool mujal lisandub kohaletoomise tasu, siin on kirjas lõpphind. Seal mõnikord ka väga soodsad pakkumised, nt Cassandra Clare'i "City of Lost Souls'i" sain pea et 60% odavamalt kui muidu ja säästsin sellega 10 € :) Kohale toimetatakse bookdepository'st 7-10 päeva jooksul, aga maksmiseks on vaja krediitkaarti.

    Ja Eestis järgmist osa pole, Apollos ka polnud, bookdepository's see-eest on küll olemas.

    ReplyDelete
  3. Mul oleks suur soov teada kas kaks järgmist osa ka eesti keelde jõuavad tahaks väga neid lugeda xD :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hey! Ma järgmise osa kohta ei oska öelda. Uurisin, aga ei leidnud midagi praegu. Arvan, et kui tuleb, siis võib-olla sel aastal, sest eestikeelsete tõlgetega peab ju alati hästi kaua ootama ja kuna eelmine osa ilmus 2012, siis võib-olla on lootust, et äkki tuleb 2013 teine osa välja. Tahaks ise ka pilgu peale visata ja raamatukogust oleks hea laenutada seda:) Agaaaa.. Kui sa kannatada ei jaksa, siis nt siit saab tellida, kuigi vahel päris kirved hinnad http://www.kriso.ee/cgi-bin/shop/searchbooks.html?field=keyword&database=english2&keyword=joss+stirling. Loodan, et aitas kuidagi ja hopefully ilmub millalgi ka teine osa eesti keeles:)

      Delete